SPECIALISTIČNA ZOBNA AMBULANTA
SMILJKA FERLEŽ, dr. stom., spec. zob. in čelj. ortopedije

  ortodontija

Ortodontija je kraljica zobozdravstva, ki omogoča pravilno oblikovano očem prijetno ter funkcionalno pravilno zobovje. Tako se zobje in podporna tkiva ohranjajo pred preobremenitvijo. Lažje se vzdržuje higiena, kar prepreči nastanek zobne gnilobe in paradontološke spremembe.

Vzrokov za nastanek ortodontskih nepravilnosti je veliko: evolucijski, dedni, zunanji faktorji, nepravilno prehranjevanje, razvade in še kaj. Nepravilnosti se lahko pojavijo že v zgodnjem otroštvu ali pa pridejo na plan tudi v odrasli dobi. Zato je idealen čas za začetek terapije odvisen od vrste nepravilnosti. Razvade (npr. sesanje prsta, drža odprtih ust, nepravilno požiranje ipd.) je dobro odpraviti čim prej z interceptivnimi ukrepi ter tako preprečiti nepravilno rast zob ali jo vsaj zmanjšati. V menjalnem zobovju uporabljamo snemne ortodontske aparate , ki ob pravilni in redni uporabi dajejo dobre rezultate.

Po končani menjavi zob večinoma svetujemo fiksne ortodontske aparate . Dobna meja za njihovo uporabo praktično ne obstaja. Zobe pomaknjene naprej (protrudirane) ali nazaj (retrudirane), zobe izven zobne vrste ali z razmiki lahko uspešno spravimo v pravilno vrsto. Ortodonska terapija je velikokrat odlična predpriprava pri protetičnem, kirurškem in implantološkem zdravljenju.

Pri fiksnem ortodontskem zdravljenju uporabljamo “tehniko ravnega loka” in “Damon sistem” ter kovinske in estetske različice nosilcev. Danes se pogosteje uveljavljajo “ samozaklepne tehnike ”. Mi uporabljamo “ Damon sistem ” (Ormco- USA). Prednost tega sistema je v uporabi blagih sil z nizkim trenjem hi-tech žic in kontinuiranimi silami, ki dajo boljše in hitrejše rezultate. Lažje je vzdrževanje higiene, zahteva manj ekstrakcij zob in drugih kirurških posegov, zato ni potrebna uporaba dodatnih ortodontskih naprav (RPE, Headgear). To je ortodontija, ki je vodena z izgledom obraza in ne samo zobnih lokov. Prehrana ni spremenjena, vendar se je bolje izogibati trdi in lepljivi hrani, ki jo je bolje narezati, zmleti in podobno.OSNOVNI POGOJI ZA ZDRAVLJENJE

Kdaj lahko pričnemo z ortodontskim zdravljenjem?
Po posvetu z ortodontom, kdaj je najprimernejši čas za določeno anomalijo; ko je ustna higiena brezhibna, ko je otrok dovolj zrel za razumevanje in izpolnjevanje dodatnih obveznosti, ko ni ovir za redne obiske pri ortodontu.
Osnovni postopki pred pričetkom zdravljenja so:
-               pridobitev podatkov iz družinske in osnovne anamneze,
-               odtiskovanje in izdelava začetnega mavčnega modela,
-               RTG diagnostika (ortopan, stranski posnetek glave, izjemoma CT),
-               fotodokumentacija,
-               EF indeks za vrednotenje teže anomalije.
Kakšna so tveganja pri uporabi ortodontskih aparatov?
Najpogosteje so demineralizacija (beli madeži) sklenine, ali karies ter vnetje dlesni zaradi nezadostne ustne higiene. Ob današnji tehniki in sodobnih materialih, vendar zelo redko, lahko pride do resorpcije zobne korenine ali obzobne kostne mase, kar pa praviloma nima trajnih posledic.


HIGIENA

Higiena mora biti brezhibna. Ščetkanje je lahko z običajno zobno ali še bolje z električno ščetko, ob obvezni uporabi dodatkov po navodilu ortodonta, vsaj 1 do 5 minut po vsakem obroku.

Pri športnih dejavnostih svetujemo ščitnike za zobe .
VZDRŽEVANJE DOSEŽENEGA REZULTATA- RETENCIJA

Retencija je čas, ki nastopa po odstranitvi nesnemnega ortodontskega aparata. Je zelo pomembna in odvisna večinoma od samodiscipline pacienta. Retainerji so snemni aparati, »žičke«, ki imajo funkcijo, da zobe zadržijo v želenem položaju dokler se kosti, gingiva, ustnica in obraz ne privadijo novonastali situaciji. Sodelovanje z ortodontom je še naprej nujno.

Design www.cvet-je.com .   Izdelava www.iti.si .   Vse pravice pridržane.